#MedSafetyWeek 2023


Poziv zdravstvenim radnicima i građanima da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije na lekove

 

Prijavljivanjem sumnji na neželjene reakcije na lekove možete da doprinesete bezbednijoj primeni lekova za sve nas


NAPSer u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (
ALIMS) i ove godine, u nedelji 6-12. novembra 2023, sprovodi kampanju pod nazivom #MedSafetyWeek u cilju podizanja svesti o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove. Ovogodišnja kampanja sa temom „Ko može da prijavi?“ fokusira se na ključnu ulogu svakog pacijenta, lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika koji prijavljuje neželjene reakcije i na taj način doprinosi bezbednijoj primeni lekova.

ALIMS i druge agencije za lekove širom sveta ovogodišnjom kampanjom žele da pozovu i ohrabre građane i zdravstvene radnike da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije na lekove.

Prijavljivanjem sumnji na neželjene reakcije na lekove aktivno učestvujete u otkrivanju novih bezbednosih pitanja i pomažete ALIMS-u da preduzme, ako je potrebno, odgovarajuće aktivnosti i mere kako bi primena lekova bila bezbednija za sve nas.

 

ALIMS ističe:

Svaka prijava je važna i igra ključnu ulogu u sticanju dodatnih saznanja o koristima i rizicima primene lekova u svakodnevnoj praksi i omogućava preduzimanje odgovarajućih aktivnosti kako bi se potencijalni rizici umanjili.

Prijavljivanjem sumnji na neželjene reakcije na lekove doprinosite bezbednijoj primeni lekova što može uticati i na unapređenje prakse propisivanja lekova, kao i povoljnijeg ishoda lečenja.

ALIMS poziva:

Prijavite ALIMS-u svaku sumnju na neželjene reakcije na lekove.

To možete učiniti putem ALIMS-ove onlajn platforme ili obrazaca za prijavu neželjenih reakcija (obrasce i informacije o načinima njihovog slanja možete pronaći ovde).

Pacijentima se savetuje da se obrate svom lekaru ako su zabrinuti za svoje zdravlje.

 

Dodatne informacije i materijale osmišljene za #MedSafetyWeek 2023, kao i poruke za pacijente i zdravstvene radnike, možete da pogledate na internet stranama ALIMS-a.

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.