Akcija povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice (NiPSA)

 

Akcija povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice (NiPSA)

NiPSA u saradnji sa IFMSA – Serbia LK Niš i Institutom za Javno zdravlje obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice 29. januara, u periodu od 12h do 13:30h na četiri lokacije u gradu: Studentski dom kod Medicinskog fakulteta, Studentski klub Medicinskog fakulteta, Filozofski fakultet, Institut za Javno zdravlje.

Karcinom grlića materice jedan je od najčešćih oblika karcinoma kod žena, a spada i u grupu najpreventabilnijih karcinoma. U Srbiji svakog dana 4 žene obole, dok svakog dana 1 umre od karcinoma grlića materice.

Kako prevenirati nastanak karcinoma grlića materice:

  • Vodite zdrav stil života: ne pušite, ne počinjite sa seksualnom aktivnošću pre 16. godine, izbegavajte često menjanje seksualnih partnera.
  • Koristite kondom kao kotraceptivno sredstvo pri seksualnom odnosu sa novim ili nepoznatim partnerom.
  • Stvorite naviku da redovno odlazite na pregled kod ginekologa, čak i onda kada nemate nikakve simptome.
  • Ukoliko imate između 25 i 64 godine, odazovite se na poziv na organizovani skrining grlića materice, redovno, jednom u tri godine, kako bi se na vreme uočile premaligne promene na grliću i sprečio razvoj karcinoma.

Rak grlića materice može se sprečiti!

Dođite da zajedno obeležimo Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice!

Za sve dodatne informacije možete se obratiti NiPSA koordinatoru akcija Javnog zdravlja, Miljani Jovanović, putem mejla This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

PH pozdrav!

 

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.