Akcija povodom Evropske nedelje za racionalnu upotrebu antibiotika (NiPSA)

 

Akcija povodom Evropske nedelje za racionalnu upotrebu antibiotika, kampanje Ministarstva zdravlja, u Nišu biće održana u četvrtak, 30.11. u periodu od 11 do 17h. Voloteri će, tokom čitavog dana, na pomenutoj lokaciji deliti promotivni materijal i odgovarati na sva postavljena pitanja kada je racionalna upotreba antibiotika u pitanju, a samim tim i zdrav način života i skretanje paznje na sve češći problem koji je po statistikama veći svake godine.


Saveti za pravilnu upotrebu antibiotika:


- Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku već samo onda kada lekar odredi.

 

- Kod uzimanja antibiotika, bitno je pridržavati se doze, doznog intervala i dužine terapije, kako bakterije ne bi stekle otpornost. Antibiotik treba uzimati u tačno odredjenim intervalima (6, 8, 12 ili 24h), i ne treba prekidati terapiju ako dodje do poboljšanja simptoma, već nastaviti uzimanje koliko dugo je potrebno. Komplikacije u toku lečenja antibioticima uglavnom se javljaju jer pacijent ne uzima lek u vremenskim intervalima kako je propisan ili prestane sa uzimanjem leka jer se oseća bolje. U tom slučaju ne dolazi do izlečenja vec samo do zalečenja i bolest se javlja nakon nekoliko dana u težem obliku. Uglavnom terapija antibioticima traje 5-7 dana, a nekad i duže ukoliko je lekar tako odredio na osnovu težine i ozbiljnosti infekcije. Ukoliko su i 72h od početka terapija antibiotikom početni simptomi i dalje prisutni, treba se javiti lekaru

 

-Obavezno uz antibiotik treba uzimati i probiotik. Antibiotici pored uzročnika infekcije uništavaju i bakterije koje su normalni stanovnici creva, pa usled poremećaja crevne flore može doći do pojave proliva.

 

-U slučaju pojave alergijske reakcije potrebno je prestati sa uzimanjem leka i javiti se lekaru.


Za sve informacije možete me kontaktirati na mail, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Posetite nas u četvrtak, čekamo vas na pomenutoj lokaciji!

 

      
   
     
   
11221 Beograd, Vojvode Stepe 450 | +381 11 3951390 | office@napser.org | © 2017 NAPSer. All Rights Reserved.